Uskoro izravni letovi Hrvatska - SAD

Bez autora
Jan 27 2011

Zrakopolovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država utvrdile su da Hrvatska udovoljava međunarodnim ICAO sigurnosnim standardima u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1. Time je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima stvorena pretpostavka da uspostave izravne letove između dviju država. Kategorija 1 otvara nova vrata Hrvatskoj, u smislu nastavka komercijalne suradnje prijevoza između Hrvatske i SAD-a, omogućava hrvatskom zračnom prijevozniku da uđe u "code share" sporazum s američkim kompanijama. To je i pozitivna vijest za dolazak američkih turista u Hrvatsku. To znači i da Hrvatska spada u kategoriju sigurnih zemalja kada je u pitanju zračni promet. Kategorija 1 omogućiće jačanje poslovnih i turističkih veza sa SAD-om te poboljšati gospodarske odnose između dvije zemlje. Svrstavanje Hravtske u kategoriju 1 trebalo bi doprinijeti da se kroz zračni promet pojačaju gospodarske, turističke i kulturne veze Hrvatske i SAD-a.

Uskoro izravni letovi Hrvatska - SADZrakopolovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država utvrdile su da Hrvatska udovoljava međunarodnim ICAO sigurnosnim standardima u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1.

Time je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima stvorena pretpostavka da uspostave izravne letove između dviju država.

Hrvatska sigurna zemlja

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na konferenciji za novinare istaknuo je da kategorija 1 otvara nova vrata Hrvatskoj, u smislu nastavka komercijalne suradnje prijevoza između Hrvatske i SAD-a, omogućava hrvatskom zračnom prijevozniku da uđe u "code share" sporazum s američkim kompanijama. To je i pozitivna vijest za dolazak američkih turista u Hrvatsku.

Naglasio je kako to znači i da Hrvatska spada u kategoriju sigurnih zemalja kada je u pitanju zračni promet.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley je istaknuo kako će kategorija 1 omogućiti jačanje poslovnih i turističkih veza sa SAD-om te poboljšati gospodarske odnose između dvije zemlje. Svrstavanje Hravtske u kategoriju 1 trebalo bi doprinijeti da se kroz zračni promet pojačaju gospodarske, turističke i kulturne veze Hrvatske i SAD-a, kazali su Kalmeta i Foley. Kalmeta očekuje da se prvi efekti mogu očekivati već ove godine.

Prvi letovi već ove turističke sezone

Što se tiče prvih direktnih letova, rečeno je kako je ih je moguće očekivati već tijekom ovogodišnje turističke sezone, no da o prijevoznicima ovisi kojom će brzinom ostvarivati komercijalne ugovore.Istaknuto je kako bi početkom veljače trebao biti potpisan i bilateralni sporazum između dvije zemlje o uspostavi bilateralnih odnosa na području zračnog prometa.

Kategoriju 1 Hrvatska je dobila temeljem provedenog nadzora FAA-a nad hrvatskom Agencijom za civilno zrakoplovstvo u razdoblju od 12. do 16. srpanj prošle godine te konzultacijskog sastanka održanog 1. i 2. prosinca. Prema nalazima FAA, Agencija je od početka svog operativnog rada 9. ožujka 2009. učinila iznimni napredak u odnosu na rezultate prethodnog audita i zadovoljla je sve potrebne međunarodne kriterije kada je u pitanju nadzor sustava sigurnosti zračnog prometa, prenosi Hina.

Vlada bi vrlo brzo trebala raspravljati o odluci o prvom krugu natječaja za dodjelu koncesije za projekt Zračne luke Zagreb, izvijestio je Kalmeta. Dodao je kako vlada velik interes za koncesiju za Zračnu luku Zagreb od strane velikih svjetskih i europskih aerodroma. To nas veseli, a cilj je dobiti nekoga tko će putem koncesijskih modela sagraditi novi putnički terminal i stajanku, ali i koji će dovući promet na zagrebački aerodrom, rekao je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik